Dagsprogram

 

Dag 1: KASTRUP/BILLUND – AMSTERDAM – NEW DELHI

Vi starter fra Billund/Kastrup om formiddagen. Vi har flyskifte i Amsterdam, flyvetiden til New Delhi er ca. 7 timer.

Klik på billedet for zoom

Dag 2: NEW DELHI – PARO – THIMPHU

Vi ankommer til Indiens hovedstad New Delhi efter midnat. Vi skal igennem immigrationen og tidsforskellen til Indien er 3,5 timer.

Vi skifter fly fra New Delhi til Bhutan med det lille bhutanesiske flyselskab Druk Air til Paro i det vestlige Bhutan. Paro ligger 2280 moh og har den eneste internationale lufthavn i Bhutan. Flyveturen tager ca. 2 timer, og vi har undervejs den smukkeste udsigt til Himalayas højeste sneklædte tinder. Ved ankomsten skal vi huske at stille uret yderligere en halv time frem.

Vi stiger ud af flyet og mærker straks den rene klare bjergluft i modsætning til luften i New Delhi. Vi møder vores bus og den lokale guide, som følger os på hele turen i Bhutan. Vi opholder os ikke i Paro før på hjemturen, men vi kører straks videre til hovedstaden Thimphu, som ligger 55 km og ca. 1,5 times køretid længere mod øst i en højde af 2320 moh. Undervejs får vi det første indtryk af dette smukke land med de venlige mennesker og deres helt specielle arkitektur. Vi bemærker den spredte bebyggelse.

Vi gør et kort stop undervejs ved Chuzom, hvor to floder løber sammen, og hvor vi ser nogle typiske stupaer (Buddhistiske spir lignende struktur med hemisfærisk kuppel) samt et lille marked.

Vi checker ind på Hotel Druk/Kisa i Thimphu, hvor vi skal bo de næste 3 nætter. Aftensmad på vort hotel.

Dag 3: THIMPHU

Efter en god nats søvn og et godt morgenbord har vi nu lagt udrejsen bag os og er klar til et spændende program i Bhutans hovedstad og største by med ca. 100.000 indbyggere. Thimphu er også regeringsby og residensby for kongefamilien.

Vi skal besøge det lokale Folk Heritage Museum, som kan sammenlignes med et arbejdende frilandsmuseum med udstillinger og demonstrationer. Derefter skal vi i The National Library se verdens største bog og en stor samling buddhistiske skrifter i det flotteste bibliotek, man kan forestille sig.

Vi besøger kunsthåndværkerskolen, The Arts and Crafts School. Her lærer eleverne de traditionelle kunsthåndværk tegning, maling, træskærerarbejde, broderi og fremstilling af skulpturer. Deres senere arbejdsområde bliver ved nybygning og renovering af f. eks. templer og klostre. De unge mennesker går her på en 5 årig uddannelse.

Sidst på dagen er der mulighed for shopping og tid på egen hånd i den hyggelige by.

Aftensmad på vort hotel.

Dag 4: THIMPHU

I dag skal vi se og høre om Bhutans nationalsport, som er bueskydning (archery). Det er en stor social begivenhed, og der afholdes jævnligt konkurrencer mellem hold eller landsbyer. Vi får en demonstration af sporten, og hvis vi er heldige, er der måske netop en konkurrence på denne dag. Senere skal vi på det moderne tekstilmuseum, hvor vi ser udstillingen af de smukt vævede stoffer og mønstre, som de bliver lavet i enhver familie og især i bjergegnene. De vævede stoffer bruges som tæpper og til deres nationaldragter, som alle bærer den dag i dag og ikke kun ved festlige lejligheder.

Turen går videre til et hospital for traditionel medicin, hvor der fremstilles naturmedicin og uddannes læger. Der er også et lille museum med medicinplanter og mineraler. Vi fortsætter til en af de største Buddhastatuer i verden, som ligger højt oppe over byen. Den måler 51,5 m og er lavet i forgyldt bronze. Det imponerende
bygningsværk er endnu ikke helt færdigbygget.

Til slut besøger vi The National Memorial Chorten, en hellig stupa fra 1974, som skal medvirke til fred og fremgang i verden.

En oplevelsesrig dag i Thimphu er slut.

Aftensmad på vort hotel.

Dag 5: THIMPHU – GANGTEY

Efter morgenmad starter vi ud på en køretur på 150 km. Køreturen tager ca. 5 timer.

Lidt uden for Thimphu gør vi et stop ved Simthokha Dzong, landets ældste fort og nu skole for buddhistiske studier. Vi kører over Dochula Pass (3080 moh), hvor vi gør et stop for at besøge Druk Wangyal Chortens (108 stupaer) og nyde udsigten, som på en klar dag giver os mulighed for at se Bhutans 7 højeste sneklædte tinder. Den højeste hedder Gangkar Puensum og er 7.497 moh. Vi spiser frokost undervejs.

Vi har kurs mod Gangtey Village som ligger ca. 3000 moh.
Ved ankomst til Gangtey Village er der checkind på hotel Dewachen – 2 overnatninger.
Nu bliver der tid til en gåtur i Gangtey.

Aftensmad på vort hotel.

Dag 6: GANGTEY

Vi skal her til morgen besøge Gangtey Gompa, et vigtigt kloster for buddhisterne, og vi skal overvære en
ceremoni.

Vi skal på en 2-timers vandretur ad Gangtey natursti, som er en af de smukkeste kortere gåture i Gangtey området. Vi skal endvidere på gåtur i i den smukke Phobjikha dal, der er vinter opholdssted for den sjældne og truede sort-halsede trane, som er på træk fra Tibet og Sibirien hver vinter. Der er ca. 450 – 500 traner, der overvintrer i Bhutan, og heraf vælger ca. halvdelen denne smukke alpine dal. Vi skal dog være meget
heldige, hvis vi ser dem, for de trækker som regel tilbage i slutningen af marts. Vi må så nøjes med at besøge Black Necked Crane Information Centre.

I eftermiddag er der lidt luft i programmet til at se sig omkring i nærområdet.

Aftensmad på vort hotel.

Dag 7: GANGTEY – BUMTHANG

I dag fortsætter vi videre østpå. Turen fra Gangtey til Bumthang er på 153 km, og den tager ca. 6-7 timer. Det er således en lang, men også meget smuk køredag, hvor vi kører over Pelela Pass 3300 moh. og gør stop ved Chendbji Chorten, en stupa bygget i nepalesisk stil.

Vi fortsætter til byen Trongsa, hvor vi spiser vores frokost, inden vi snor os endnu højere op og passerer Yutongla Pass 3400 moh. Vi kører igennem områder med masser af rhododendron, der gerne skulle være i blomst på nuværende tidspunkt.

I Chumey Valley gør vi stop ved et lille vævecenter, hvor der bliver mulighed for at gøre et par indkøb af varme tørklæder o.lign. Vi håber på at kunne besøge et savværk.

Vi fortsætter til Bumthang, hvor vi skal overnatte de næste 3 nætter. Bumthang ligger i 2600 moh., og her er der ifølge sagens natur køligt om aftenen og om morgenen.

3 overnatninger på Hotel Wangdicholing Lodge. Aftensmad på vort hotel.

Dag 8: BUMTHANG

Efter køredagen i går bruger vi nu hele dagen i dag på at udforske området Bumthang, der er en provins med spredt bebyggelse og mange smukke gamle klostre. Vi skal besøge et par af klostrene, der ligger i gåafstand fra hinanden. Vi går igennem det typiske landbrugsområde, så vi kan se markerne, husdyrene og de små huse med deres hjemmevæverier og små værksteder. Lokalbefolkningen og især børnene vil meget gerne hilse på og vise os, hvad de laver.

Efter formiddagsturen skal vi bogstavelig talt arbejde lidt for føden, idet vi skal på kokke-skole og hjælpe med at tilberede vores frokost af de typiske råvarer, der produceres på stedet. Det er mest økologiske grøntsagsretter. Som ekstra tilbehør bruger man chili i ethvert hjem.

Vi går senere en tur igennem landsbyens hovedstrøg med de smukke huse og sjove butikker. Hver by har sin fæstning, og vi skal naturligvis se Jakar Dzong, som fæstningen hedder.

Aftensmad på vort hotel.

Dag 9: BUMTHANG

I dag skal vi til festival i Tsechu. Hver by i Bhutan har sin Tsechu i løbet af året. Datoen fastlægges ud fra den bhutanesiske kalender. Den strækker sig typisk over et par dage og er et tilløbsstykke og et “must” på turen.

Befolkningen iklæder sig sit fineste tøj, og det skal vi som turister naturligvis også gøre. Vi har inkluderet et sæt tøj i turens pris, til alle deltagere. Lokalbefolkningen elsker det, og vi bliver taget imod med åbne arme og rosende ord.

Festivalerne finder sted ved byens fæstning eller ved et kloster, og der opføres forskellige rituelle danse.
Danserne er professionelle og iklædt fantastiske, farvestrålende dragter og masker. Hver dans har sin betydning med masser af symbolik. Alle må dog gerne tage del i den sidste dans.

Aftensmad på vort hotel.

Dag 10: BUMTHANG – TRONGSA

Vi sætter nu kursen vestpå igen, da vejene videre østover er vanskeligt fremkommelige. Dels er man ved at udbygge vejen ved sprængning ind i klipperne, og dels er den årlige monsunregn med efterfølgende jordskred meget hård ved vejen. Vi skal køre 68 km tilbage til Trongsa, og det tager ca. 2,5 time. Under køreturen nyder vi den storslåede natur med varieret skov, og vi har mulighed for at se yak-okser, store gribbe og ørne. Vi gør igen stop i den smukke, frugtbare dal Chumey Valley.

Efter indcheckning på vort hotel, skal vi besøge det lokale marked og se den smukke fæstning Trongsa Dzong. Trongsa ligger 2180 moh. Utrolig flot besøg.

1 overnatning på Yangkhil Resort. Aftensmad på vort hotel.

Dag 11: TRONGSA – PUNAKHA

I dag kører vi igen videre vestpå til byen Punakha, der indtil 1955 var Bhutans hovedstad, religiøst og administrativt centrum for landet. Byen ligger 1250 moh., der bor ca. 7000 mennesker her. Vi skal køre 145 km – ca. 4,5 timer og vi checker ind på vort hotel Khuru Resort omkring frokost tid. Vi skal bo i Punakha i 2 nætter.

Efter frokost skal vi på gåtur ud over markerne til Chimi Lhakhang, også kaldet Fertility Temple eller
frugtbarhedens tempel, og her kan vi ved selvsyn konstatere, at buddhisterne ikke er spor snerpede. Det siges at par, der har svært ved at få et barn, blot skal komme her og blive velsignet, så går det helt af sig selv. Vi spadserer videre gennem ris- og kornmarker og betragter landsbyboernes dagligliv, og vi skal også besøge en traditional gård. Vi passerer et lille værksted og butik, hvor der bor en lokal kunsthåndværker, der laver de smukkeste
religiøse malerier, som man kan købe.

Aftensmad på vort hotel.

Dag 12: PUNAKHA

Vi har dagen til rådighed i Punakha og skal bl.a. besøge den smukke fæstning Punakha Dzong eller Palace of Great Happiness, der siges at være Bhutans smukkeste Dzong især i foråret, når de blomstrende, lyslilla
jacarandatræer står smukt op mod de hvide mure. Alle Bhutans konger er blevet kronet her.

Punakha er stadig vinterresidens for landets øverste religiøse leder. Dzongen ligger, hvor to floder Phochu og Mochu mødes, de kaldes og henholdsvis han- og hunfloden efter deres voldsomme og mere stille løb.

Vi har resten af dagen til fri disposition.

Aftensmad på vort hotel.

Dag 13: PUNAKHA – PARO

Vi nærmer os slutningen af en begivenhedsrig og oplevelsesrig tur igennem det vestlige og centrale Bhutan og skal i dag gense Paro, hvortil vi ankom den allerførste dag. Køreturen til Paro er på 125 km og tager ca. 4 timer.

Vi skal igen over det betagende Dochula Pass – 3080 moh., hvorfra man i klart vejr kan se 7 af Himalayas højeste, sneklædte bjergtoppe, der alle er fra ca. 7.000 til 7.500 moh. Vi gør et kaffestop på passet og ser igen de 108 stupaer Druk Wangyal Chortens. Gåtur i botanisk have med flotte rhododendron.

Efter ankomsten til Paro checker vi ind på vort hotel. Om eftermiddagen begiver vi os til Kyichu Lhakhang, et af de ældste og smukkeste af 108 templer, der markerer indførelsen af buddhismen i Bhutan. Der bliver også tid til en lille gåtur på markedet og i den hyggelige gamle by, der ligger i en højde af 2280 moh og har ca. 4.500 indbyggere. Der er mange små og spændende butikker med alskens kunsthåndværk.

Vi skal bo i Paro i 2 nætter på Hotel Drucken.

Aftensmad på vort hotel.

Dag 14: PARO – TIGER’S NEST

Den sidste hele dag i Bhutan bliver et af turens højdepunkter, idet vi skal på en ca. 6 timers vandring op til det legendariske og mest berømte af Bhutans klostre Taktsang Monastery “Tiger’s Nest”.

Vi kører de første ca. 10 km til, hvor stien starter i 2600 m højde. Der deler vi os i flere hold, da der er mulighed for enten at gå eller ride på muldyr- eller hesteryg til et cafeteria i 2940 m højde. Her kan man stoppe op, få en kop kaffe eller te, inden man begynder nedstigningen til fods. Man har en fantastisk smuk udsigt ud over dalen og op til klosteret. Hvis man er “hardcore” og i virkelig god form og ved godt helbred, kan man efter kaffen vælge at fortsætte til fods helt op til klostret i 3140 m højde. Belønningen efter de mange trappetrin og den stejle stigning kommer i form af en pragtfuld udsigt.

Om eftermiddagen er der afsat tid til at besøge det storslåede Paro Dzong, der ligger smukt ved floden, og evt. det lille nationalmuseum.

Aftensmad på vort hotel.

Dag 15: PARO – DELHI

Vi starter hjemrejsen mod Danmark og flyver fra morgenstunden til New Delhi.

Efter ankomst til New Delhi, tager vi en lille byrundtur og herefter checker vi ind på vort hotel. Vi har hotel værelset indtil midnat, hvor vi skal checke ind til vort fly til Danmark.

Aftensmad på vort hotel.

Dag 16: NEW DELHI – AMSTERDAM – BILLUND/KASTRUP

Vi ankommer til Amsterdam tidlig morgen og har flyskifte til hhv. Billund og Kastrup.