Dagsprogram

Dag 1: billund/KASTRUP – new delhi

Vi starter fra Billund/Kastrup med Lufthansa. Vi flyver til München og skifter fly, videre mod New Delhi.

Ved ankomst i New Delhi skal vi igennem immigrationen, for at få tjekket vores visum til Indien. Der er 4,5 time til forskel til Danmark, så vi skal stille urene frem.

Vi indkvarteres på vores hotel i New Delhi, de næste 2 nætter.

Herefter er det tid til lidt søvn, efter en god dags rejse fra Danmark.

Dag 2: New Delhi

I dag skal vi bruge en hel dag på sightseeing i såvel New Delhi som Old Delhi.

Vi begynder vores tur i Old Delhi, hvor vi passerer The Red Fort, en stor fæstning og hovedkvarter for kejserne i det tidligere mogul-dynasti. Tæt ved fortet ligger Indiens største moské, Jama Masjid, som vi skal ind og se.

Efter besøget i den fredfyldte moske skal vi en tur i den hektiske lokale basar Chandi Chowk, som ligger lige ved siden af moskeen – et enormt område med smalle gader og snævre gyder og et virvar af små butikker, mennesker, dyr, cykler og rickshaws. Her fornemmer man for alvor østens mystik, og vi udsættes for et bombardement af farver, dufte og lyde. Den bedste måde at opleve basaren på er med en cykel-rickshaw, som vi lejer på stedet.

Vi spiser frokost på en lokal restaurant.

Om eftermiddagen fortsætter vi vores tur rundt i Indiens hovedstad. Vi koncentrerer os om New Delhi, som er den nyeste bydel og en kæmpe kontrast til Old Delhi. Her finder vi alle regeringsbygningerne samt præsidentpaladset. Området er også hjemsted for en lang række udenlandske ambassader og konsulater samt en repræsentation for hver af Indiens 29 delstater.

Vi passerer det kendte monument India Gate – et mindesmærke for faldne indiske soldater. Her findes graven for ”Den ukendte Soldat”. Sidst på eftermiddagen skal vi besøge Raj Ghat – Mahatma Ghandi Memorial og kremeringssted med den evige flamme. Det er et meget stemningsfuldt sted, som ligger i en smuk park. I parken er der også mindesmærker for Indira Ghandi og hendes søn Rajiv Ghandi. Stedet er specielt smukt at besøge lige før solnedgang, så det gør vi naturligvis.

Aftensmad på hotellet.

Dag 3: new delhi – Bhutan

Vi skal i dag have kurs mod Bhutan fra morgenstunden. Vi flyver med det lille bhutanesiske flyselskab Druk Air til Paro i det vestlige Bhutan. Paro ligger 2.280 moh og har den eneste internationale lufthavn i Bhutan. Flyveturen tager 1 time, og vi har undervejs den smukkeste udsigt til Himalayas højeste sneklædte tinder.

Vi flyver mod Bhutan og lander omkring middagstid.

Vi stiger ud af flyet og mærker straks den rene klare bjergluft i modsætning til luften i Kathmandu. Vi møder vores bus og den lokale guide, som følger os på hele turen i Bhutan. Vi opholder os ikke i Paro før på hjemturen, men kører straks videre til hovedstaden Thimphu, som ligger 55 km og ca. 1,5 times køretid længere mod øst i en højde af 2.320 moh. Undervejs får vi det første indtryk af dette smukke land med de venlige mennesker og deres helt specielle arkitektur. Vi bemærker den spredte bebyggelse.

Vi gør et kort stop undervejs ved Chuzom, hvor to floder løber sammen, og hvor vi ser nogle typiske stupaer samt et lille marked. Vi checker ind på hotel i Thimphu, hvor vi skal bo de næste 3 nætter.

Frokost på vores hotel.

Sidst på eftermiddagen en lille rundtur i Thimphu.

Aftensmad på vores hotel.

Dag 4: THIMPHU

Efter en god nats søvn og et godt morgenbord har vi nu lagt udrejsen bag os og er klar til et spændende program i Bhutans hovedstad og største by med ca. 100.000 indbyggere. Thimphu er også regeringsby og residensby for kongefamilien. Vi starter med at køre op til en af de  største Buddhastatuer i verden, som ligger højt oppe over byen. Den måler 51,5 m og er lavet i forgyldt bronze. Vi besøger tillige BBS Tower – udsigtspunkt.

Vores næste stop i dag er  The National Memorial Chorten, en hellig stupa fra 1974, som skal medvirke til fred og fremgang i verden. Om eftermiddagen efter den dejlig frokost på lokal restaurant skal vi forsætte med at få indblik i kulturen. Vi starter med et kulturmuseum Simply Bhutan og med arbejdende værksteder.

Vi slutter dagen på det moderne tekstilmuseum, hvor vi ser udstillingen af de smukt vævede stoffer og mønstre, som de bliver lavet i enhver familie og især i bjergegnene. De vævede stoffer bruges som tæpper og til deres nationaldragter, som alle bærer den dag i dag og ikke kun ved festlige lejligheder.

Sidst på eftermiddagen skal vi besøge en lokal butik og alle har mulighed for at få et sæt dragter som lokalbefolkningen bruger hvilket er inkluderet i prisen.  Det giver meget stor respekt at vi har dragterne på blandt lokalbefolkningen og sidst men ikke mindst meget sjov indtil vi får lært at få dragterne på.

Sidst på dagen er der mulighed for shopping og tid på egen hånd i den hyggelige by.

Aftensmad på vores hotel.

Dag 5: THIMPHU

Vi skal i dag besøge det lokale Folk Heritage Museum, som kan sammenlignes med et arbejdende frilandsmuseum med udstillinger og demonstrationer. Igen får vi god indsigt i kulturen inden vi starter med vores rundrejse.

Vi besøger kunsthåndværkerskolen The Arts and Crafts School. Her lærer eleverne de traditionelle kunsthåndværk tegning, maling, træskærerarbejde, broderi og fremstilling af skulpturer. Deres senere arbejdsområde bliver ved nybygning og renovering af f.eks. templer og klostre. De unge mennesker går her på en 5-årig uddannelse.

Efter frokost skal vi have fokus på sport og sundhedsvæsen.

I eftermiddag skal vi se og høre om Bhutans nationalsport, som er bueskydning (archery). Det er en stor social begivenhed, og der afholdes jævnligt konkurrencer mellem hold eller landsbyer. Vi får en demonstration af sporten, og hvis vi er heldige, er der måske netop en konkurrence på denne dag. Turen går videre til et hospital for traditionel medicin, hvor der fremstilles naturmedicin og uddannes læger. Der er et lille museum med medicinplanter og mineraler. I dag findes sundhedscentre og hospitaler. Vi har fra dansk side  været involveret i denne udvikling.  Oplevelsesrige dage i Thimpu er slut og medvirker til en god læring af kultur, uddannelse inden vi skal ud og se nærmere på Bhutan de næste mange dagel.

Aftensmad på vores hotel

Dag 6: THIMPHU – GANGTEY

Efter morgenmad starter vi ud på en køretur på 150 km. Køreturen tager ca. 5 timer.

Vi kører over Dochula Pass (3.080 moh), hvor vi gør et stop for at besøge Druk Wangyal Chortens (108 stupaer) og nyde udsigten, som på en klar dag giver os mulighed for at se Bhutans 7 højeste sneklædte tinder. Den højeste hedder Gangkar Puensum og er 7.497 m.

Vi spiser frokost undervejs på lokal cafe – og det er en meget flot køretur i dag. Igen får vi set nye sider af Bhutan.

Vi har kurs mod Gangtey Village, som ligger ca. 3.000 moh.  Ved ankomst til Gangtey Village er der check-in på Hotel Dewachen – 2 overnatninger.

Aftensmad på vores hotel.

Dag 7: GANGTEY

Vi skal her til morgen besøge Gangtey Gompa, et vigtigt kloster for buddhisterne, og vi skal overvære en ceremoni.

Vi besøger tillige en lille landsby og kigger nærmere på byggeteknikker.

Vi starter herfra en 3-timers vandretur ad Gangtey natursti, som er en af de smukkeste kortere gåture i Gangtey området og i den smukke Phobjikha dal, der er vinteropholdssted for den sjældne og truede sorthalsede trane, som er på træk fra Tibet og Sibirien hver vinter. Der er ca. 450 – 500 traner, der overvintrer i Bhutan, og heraf vælger ca. halvdelen denne smukke alpine dal. Vi skal dog være meget heldige, hvis vi ser dem, for de trækker som regel tilbage i slutningen af marts. Ellers må vi nøjes med at besøge Black Necked Crane Information Centre.

I eftermiddag er der lidt luft i programmet til at se sig omkring i nærområdet.

Vi skal bl.a.  besøge et lokalt farm house og familien som byder på  buttertea.

Dag 8: GANGTEY – BUMTHANG

I dag fortsætter vi videre østpå. Turen fra Gangtey til Bumthang er på 153 km, og den tager ca. 6-7 timer.

Det er således en lang, men også meget smuk køredag, hvor vi kører over Pele-la Pass (3.300 moh) og gør stop ved Chendbji Chorten, en stupa bygget i nepalesisk stil. Her findes ofte flokke af yak-okser og rovfugle, som vi ser nærmere på.

Vi fortsætter til byen Trongsa, hvor vi spiser vores frokost, inden vi snor os endnu højere op og passerer Yutong-la Pass (3.400 moh). Vi kører igennem områder med masser af rhododendron, der gerne skulle være i blomst på nuværende tidspunkt.

Vi fortsætter til Bumthang, som ligger 2.600 moh, og her er der ifølge sagens natur køligt om aftenen og om morgenen.

3 overnatninger på Hotel Mountain Lodge.

Aftensmad på vores hotel.

Dag 9: BUMTHANG

Efter køredagen i går bruger vi nu hele dagen i dag på at udforske området Bumthang, der er en provins med spredt bebyggelse og mange smukke gamle klostre. Vi skal besøge et par af klostrene, der ligger i gåafstand fra hinanden.

Vi går igennem det typiske landbrugsområde, så vi kan se markerne, husdyrene og de små huse med deres hjemmevæverier og små værksteder. Lokalbefolkningen og især børnene vil meget gerne hilse på os og vise os, hvad de laver.

Vi går senere en tur igennem landsbyens hovedstrøg med de smukke huse og sjove butikker. Hver by har sin fæstning, og vi skal naturligvis også se Jakar Dzong, som fæstningen hedder.

Om eftermiddagen skal vi ud på en lille travetur i Bumthang, og der bliver tillige mulighed for at shoppe i de fine butikker. Vi besøger det lokale mikro-bryggeri og får smagsprøver. Efterfølgende besøger vi naboen – en ostefabrik (mejeri).

Aftensmad på vores hotel.

Dag 10: BUMTHANG

I dag skal vi “Domkar Tsechu Festival” i Bumthang. Det er en af de mest populære festivaller i området. Hver by i Bhutan har sin Tsechu i løbet af året. Datoen fastlægges ud fra den bhutanesiske kalender. Den strækker sig typisk over et par dage og er et tilløbsstykke og et “must” på turen. Man iklæder sig sit fineste tøj, og det skal vi som turister naturligvis også gøre. Lokalbefolkningen elsker det, og vi bliver taget imod med åbne arme og rosende ord.

Festivalerne finder sted ved byens fæstning eller ved et kloster, og der opføres forskellige rituelle danse. Danserne er professionelle og iklædt fantastiske, farvestrålende dragter og masker. Hver dans har sin betydning med masser af symbolik. Alle må dog gerne tage del i den sidste dans.

Efter formiddagsturen skal vi bogstavelig talt arbejde lidt for føden, idet vi skal på kokke-skole og hjælpe med at tilberede vores frokost af de typiske råvarer, der produceres på stedet. Det er mest økologiske grøntsagsretter.

Som ekstra tilbehør bruger man chili i ethvert hjem.

Mulighed for Hot-stone massage på vores hotel

Aftensmad på vores hotel.

Dag 11: BUMTHANG – TRONGSA

Vi sætter nu kursen vestpå igen, da vejene videre østover er vanskeligt fremkommelige. Dels er man ved at udbygge vejen ved sprængning ind i klipperne, og dels er den årlige monsunregn med efterfølgende jordskred meget hård ved vejen. Vi skal køre 68 km tilbage til Trongsa, og det tager 2,5 time.

Under køreturen nyder vi den storslåede natur med varieret skov, og vi har mulighed for at se yak-okser, store gribbe og ørne. Vi gør stop i den smukke, frugtbare dal Chumey Valley – her findes flere vævecentre.

Ved ankomst til Trongsa – indcheckning på vores hotel. Vi skal besøge det lokale marked og se den smukke fæstning Trongsa Dzong. Trongsa ligger 2.180 moh. Utrolig flot besøg.

1 overnatning på Yangkhil Resort.

Aftensmad på vores hotel

Dag 12: TRONGSA – PUNAKHA

I dag kører vi igen videre vestpå til byen Punakha, der indtil 1955 var Bhutans hovedstad og således både religiøst og administrativt centrum for landet. Byen ligger 1.250 moh, og i dag bor der ca. 7000 mennesker her. Vi skal køre 145 km (ca. 4,5 t).

Efter frokost skal vi på gåtur ud over markerne til Chimi Lhakhang, også kaldet Fertility Temple eller frugtbarhedens tempel, og her kan vi ved selvsyn konstatere, at buddhisterne ikke er spor snerpede. Det siges at par, der har svært ved at få et barn, blot skal komme her og blive velsignet, så går det helt af sig selv.

Vi spadserer videre gennem ris- og kornmarker og betragter landsbyboernes dagligliv, og vi skal besøge en traditional gård. Vi passerer et lille værksted og butik, hvor der bor en lokal kunsthåndværker, der laver de smukkeste religiøse malerier, som man kan købe.

Vi checker ind på vores hotel Zhingkham Resort – 2 nætter.

Aftensmad på vores hotel.

Dag 13: PUNAKHA

Vi har dagen til rådighed i Punakha og starter dagen med en flot sejltur på  Punakha River.

Frokosten i dag er en meget speciel picnic ved floden.

Efter frokost skal vi bl.a. besøge den smukke fæstning Punakha Dzong eller Palace of Great Happiness, der siges at være Bhutans smukkeste Dzong især i foråret, når de blomstrende, lyslilla jacarandatræer står smukt op mod de hvide mure. Alle Bhutans konger er blevet kronet her.

Punakha er stadig vinterresidensby for landets øverste religiøse leder. Dzongen ligger, hvor to floder Phochu og Mochu mødes. De kaldes også henholdsvis han- og hunfloden efter deres voldsomme og mere stille løb.

Vi besøger en lokal skole og skal på en flot køretur, da skolen ligger i en lille landsby i yderkanten af byen. Skolen har ca. 100 elever og ligger i et landbrugsområde (ca. 2.500 moh). Vi har materialer med til børnene og skolen.

Aftensmad på vores hotel.

Dag 14: PUNAKHA – PARO

Vi nærmer os slutningen af en begivenhedsrig og oplevelsesrig tur igennem det vestlige og centrale Bhutan og skal i dag gense Paro, hvortil vi ankom den allerførste dag. Køreturen til Paro er på 125 km og tager ca. 4 timer.

Vi skal igen over det betagende Dochu-la Pass (3.080 moh), hvorfra man i klart vejr kan se 7 af Himalayas højeste, sneklædte bjergtoppe, der alle er fra ca. 7.000 til 7.500. Vi gør et kaffestop på passet og ser igen de 108 stupaer Druk Wangyal Chortens. Gåtur i botanisk have med flotte rhododendron.

Frokost i Thimphu.

Efter ankomst til Paro bliver der tid til en lille gåtur på markedet og i den hyggelige gamle by, der ligger i en højde af 2.280 moh og har ca. 4.500 indbyggere. Der er mange små og spændende butikker med alskens kunsthåndværk.

Vi skal bo i Paro i 2 nætter på Hotel Olathang.

Aftensmad på vores hotel.

Dag 15: PARO – TIGER’S NEST

Den sidste hele dag i Bhutan bliver et af turens højdepunkter, idet vi skal på en ca. 6 timers vandring op til det legendariske og mest berømte af Bhutans klostre Taktsang Monastery “Tiger’s Nest”. Vi kører de første ca. 10 km til, hvor stien starter i 2.600 m højde. Der deler vi os i hold, da der er mulighed for at gå til et cafeteria i 2.940 m højde.

Vi  kan  stoppe op og få en kop kaffe eller te, inden man begynder nedstigningen. Vi har en fantastisk smuk udsigt ud over dalen og op til klosteret. Hvis man er “hardcore” og i virkelig god form og ved godt helbred, kan man efter kaffen vælge at fortsætte til fods helt op til klostret i 3.140 m højde. Belønningen efter de mange trappetrin og den stejle stigning kommer i form af en pragtfuld udsigt.

Vi har alternativ, hvis man ikke kan gå op til Tiger´s Nest.

Afskedsmiddag på vores hotel.

Dag 16: PARO – new delhi

Vi flyver mod New Delhi omkring middags tid – flyvetid ca. 1 time.

Efter ankomst til New Delhi bliver vi indkvarteret på hotel indtil midnat. Omkring midnat skal vi afsted til lufthavnen for at starte vores hjem rejse.

Aftensmad på vores hotel.

Dag 17: new delhi – frankfurt – Billund/KASTRUP

Vi skal starte vores hjemrejse i dag kl. 03.55. Flyskifte i Frankfurt. Vi ankommer til Billund/Kastrup omkring kl. 18.00.